Lessenreeks ‘De andere kant van de muur’
Wil jij je meer verdiepen in de situatie van Palestijnen vanuit een Bijbels perspectief? Heb jij (nieuwe) handvatten nodig om je vanuit je geloof te verhouden tot Israël-Palestina?
Wat we zien gebeuren in Israël-Palestina stelt vragen bij een christelijke theologie die oproept lijnrecht achter Israël te staan. In een korte lessenreeks van vier online avonden willen we samen nadenken over een theologie die recht en vrede voor iedereen centraal zet. Dit doen we aan de hand van het boek De Andere Kant van de Muur van de Palestijnse predikant Munther Isaac.
In deze lessenreeks behandelen we:
- Hoe kunnen we de bijbelse noties van het beloofde land en het uitverkoren volk anders interpreteren?
- Wat is de situatie van Palestijnse christenen?
- Wat zijn lokale initiatieven voor verzoening en vrede?
- Wat kunnen Europese kerken doen?
Deze lessenreeks is voor iedereen die meer wil leren over de situatie van Palestijnen, en geïnspireerd door de Bijbel zich wil inzetten voor recht en vrede. Voor elke bijeenkomst lezen we enkele fragmenten uit De andere kant van de muur. Elke bijeenkomst bestaat eerst uit een expert die vertelt over hun eigen ervaring met het onderwerp van die sessie. Daarna is er ruimte voor gesprek en vragen.

Sessie 1: Het beloofde land en het uitverkoren volk
Expert: Janneke Stegeman
Deze bijeenkomst bevraagt de manier waarop de Bijbel vaak wordt verbonden met de staat Israël. Wat is eigenlijk het beloofde land? Is dat fysieke grond? En wie mag daar wonen? Wat betekent dat voor mensen die er al woonden? We willen samen kijken welke andere interpretaties mogelijk zijn en gaan ook in op de erfenissen van christelijk antisemitisme.
Sessie 2: De rol van religie – de positie van de Palestijnse christen

Expert: Meta Floor
Deze bijeenkomst gaat in op de rol van religie en geloofskwesties in Israël/Palestina. In hoeverre is religie onderdeel van het probleem, en waar kan zij een constructieve rol spelen? Wat is de positie van Palestijnse christenen en welke geloofsvragen spelen bij hen naar aanleiding van de Nakba, de bezetting, het voortdurende onrecht? Hoe verhouden Palestijnse christenen zich tot Palestijnse moslims, tot het jodendom, en welke vragen hebben zij aan de kerken wereldwijd?
Sessie 3: Lokale initiatieven voor gerechtigheid
Experts: Eline van der Kaaden en Remco van Mulligen
In deze sessie willen we een aantal lokale initiatieven voor verzoening en vrede uitlichten waarin de vrijheid van iedereen centraal staat. We richten ons hierin op initiatieven die vanuit verschillende religieuze en etnische groepen worden opgezet, om te zien dat veel mensen samen strijden voor vrede.
Sessie 4: De positie van Europese kerken en de impact op Nederlands-Palestijnse christenen
Expert: Nabil Sahhar
Cursisten maken kennis met Palestijnse christenen in Nederland, en de oproep die wordt gedaan aan Europese kerken. We kijken naar de toekomst. Hoe kan vrede en samenleven eruit zien? En wat kan onze rol daarin zijn?
Kosten
De kosten bedragen de aanschaf van De Andere kant van de Muur (19,95eu) en een vrijwillige bijdrage. Dit kan worden overgemaakt op NL33 INGB 0003 2762 80 t.n.v. Kairos-Sabeel Nederland, met ‘Lessenreeks De andere kant van de muur’ in de omschrijving.
Aanmelden
Aanmelden kan via een online formulier.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op! Mail: info@kairos-sabeel.nl.
Over de organisatie
Kairos-Sabeel Nederland zet zich in voor recht en vrede in Israël-Palestina. Ze zijn verbonden met de Kairosbeweging, en Sabeel Jeruzalem. Ze richten zich op het bekendmaken van Palestijnse bevrijdingstheologie in Nederland.