Omgekomen kinderen Gaza herdacht in Krijtberg en op de Dam – kleine honderd aanwezigen
De namen en verhalen van de kinderen van Gaza stonden centraal tijdens een liturgische herdenking in de Krijtberg en een stille tocht naar de Dam. Tienduizenden kinderen in Gaza zijn vermoord, verminkt, wees, ontheemd. Hun namen zijn grotendeels onbekend. Zaterdagmiddag 28 december (de kerkelijke feestdag voor de heilige Onnozele Kinderen) organiseerden Christelijk Collectief en het Jeannette Noëlhuis daarom een herdenking. Daarop volgde een stille tocht, waarbij de ongeveer honderd aanwezigen 35 symbolische kinderlijkjes (gewikkeld in witte lakens en met een label waarop een verhaal van een omgekomen kind stond) met zich meedroegen.
De datum van 28 december is niet toevallig gekozen. Op die dag herdenkt de kerk elk jaar de kindermoord in Bethlehem – de zogeheten ‘onnozele kinderen’. Volgens het bijbelverhaal uit Matteüs 2 bracht koning Herodes tweeduizend jaar geleden alle baby’s in Bethlehem ter dood, omdat hij vreesde dat met de geboorte van Jezus als ‘beloofde koning’ een concurrent voor zijn machtspositie was gekomen. Met de herdenking hiervan in de Krijtberg laten het Jeannette Noëlhuis en Christelijk Collectief zien dat dit twee millennia oude verhaal nog steeds helaas zeer actueel is.
De herdenking was niet alleen een kerkelijke liturgie – het was ook een oproep aan de samenleving en de politiek. “Wij willen rouwen om de gedode en verminkte kinderen vandaag de dag en belijden dat we medeverantwoordelijk zijn voor apartheid, moord en genocide in het Heilige Land – Gaza, de Westbank, Israël, Libanon en daarbuiten”, vertelt een woordvoerder.
Op 28 december was er van 14:30-15:30 uur een viering in de Krijtberg, waarbij is gebeden en gezongen, gevolgd door een stille tocht en wake op de Dam. Vijfendertig mensen die een symbolisch kindje hadden meegenomen van voor het altaar in de kerk, legden deze neer bij de kerstboom op de Dam. “Zowel in de kerk als op de Dam deelden we vele verhalen van vermoorde kinderen. Er is ruimte om hen te gedenken en om samen uiting te geven aan ons verdriet, onze boosheid, onze onmacht. Voor wie dat wilde was er na afloop gelegenheid om gezamenlijk of individueel na te praten, met een drankje en een stuk koek.”
“Wij willen daarnaast oproepen tot berouw en herstel”, aldus een van de organisatoren. “Laten we vredelievende mensen en stromingen in het Midden-Oosten steunen, zodat vrede en gerechtigheid kunnen bloeien te midden van tuinen, olijfbomen en machtige ceders.”
Het Jeannette Noëlhuis in Amsterdam is verbonden aan de Catholic Worker beweging, een katholieke beweging die zich met acties inzet voor vrede en gerechtigheid. Christelijk Collectief (Geen Genocide in Gaza) ontstond in oktober 2023 in reactie op het gruwelijke bloedvergieten door Israël in Gaza. Hier vind je de liturgie van de viering. Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Youri Haak.










